Visitation af skader

Opdateret 2. apr. 2014

Udgangspunktet for visitation af skader er at mindre skader som udgangspunkt kan færdigbehandles i almen praksis i dagtid og i lægevagt/akutklinik i vagten.

Visiterende/behandlende læge afgør suverænt om patienten kan modtages/færdigbehandles i almen praksis/lægevagt/akutklinik eller skal henvises til skadestue/akutafdeling.

Overordnet inddeling:

Mindre skader er overordnet set følgende:

Større skader er skader der ikke er omfattet af ovenstående. Dvs. skader der ved den telefoniske visitation eller konsultationen vurderes at have behov for ortopædkirurgisk kompetence / hospitalsbehandling og derfor skal henvises til regionshospital med akutmodtagelse.

Større skader inddeles i det følgende i 2 grupper

  1.  pt. der er selvhjulpne
  2.  pt. der har behov for ambulancetransport og/eller har behov for umiddelbar behandling ved ankomst til akutafdeling/skadestue.

Visitation af skader vagttid:

Mindre skader:

Større skader:

Visiteres til akutafdeling ved telefonisk kontakt til hospital med akutafdeling med henblik på oplysninger og aftale om modtagelse, samtidig fremsendelse af EDI henvisning.

Større skader visiteres til flg. akutafdelinger: Herning, Horsens, Randers, Viborg, Aarhus og akutklinikker med døgnåben: Holstebro og Silkeborg. I Holstebro og Silkeborg modtages større skader efter aftale med hospitalets visitation i hhv. vest og midt.

 

Bemærk ved visitation af selvhjulpen patient til Aarhus sygehus
meldes patienten til Central Visitation

 
tlf. 78 46 60 70
Holstebro er akutklinik hele døgnet – men modtager også større skader
indtil kl. 22 efter aftale med hospitalsvisitationen ved
Hospitalsenheden Vest
 
tlf. 78 43 22 22
Silkeborg er akutklinik hele døgnet – men modtager også større skader
hele døgnet efter aftale med hospitalsvisitationen
ved Hospitalsenhed Midt på
 
tlf. 78 44 66 00

 

Selvhenvendere i konsultationer:

Principielt skal der ikke forekomme selvhenvendere, men det er illusorisk at forestille sig at alle kender og overholder formalia. Ved ankomst til akutafdelingen/akutklinikken, vil disse informeres om den korrekte procedure. Ankommer der selvhenvendere mens lægevagten er tilstede og hvis sygeplejersken finder henvendelsen relevant til lægevagten, vil sygeplejersken kontakte 1. ledige visitator på VIP – nummeret som derefter opretter patienten til pågældende konsultation og patienten kan registrere sig i kø med sygesikringskort.

Visitation til akutklinikker:

Akutklinikkerne uden døgnåbning: Grenå, Skive og Ringkøbing:

Konsultationerne er ikke fast lægebemandede i åbningstiden kl. 17-22/kl. 08-22*, men behandlersygeplejerske er tilstede i åbningstiden. Lægelig vurdering/behandling ved tilknyttet besøgslæge.

Småskader og andre lægevagtspatienter visiteres direkte til konsultation i åbningstiden.

Småskader i tidsrummet kl. 22-08:  visiteres til nærmeste konsultation med døgnåben eller til besøgslæge (hensyntagen til : skadetype, geografi samt travlhed i distriktet).

Øvrige lægevagtspatienter i tidsrummet kl. 22-08 visiteres til distriktets besøgslæge.

Telefonnummer skal angives på alle visiterede patienter, idet personalet herved får mulighed for at kontakte patienterne med henblik på at afvente i hjemmet, hvis der vurderes  behov for lægelig vurdering og lægen er på sygebesøg.

OBS!  Der tages ikke røntgenbilleder af børn < 15 år i akutklinikken i Grenå.

*) I Skive distriktet er der lø-sø og helligdage fast konsultationslæge i tidsrummet 08-22. På hverdage som i øvrige distrikter med kombineret  konsultations-/besøgslæge.

 

Akutklinikkerne med døgnåbning i Silkeborg og Holstebro :

Konsultationen er fast lægebemandet kl. 17-23/kl. 08-23. Småskader og andre lægevagtspatienter visiteres direkte til konsultation i åbningstiden.

Småskader i tidsrummet kl. 23-08  visiteres direkte til konsultation og modtages af personalet.

Øvrige lægevagtspatienter i tidsrummet kl. 23-08 visiteres til distriktets besøgslæge.

 

Nat-visitation:

Restriktiv visitation : Det er fortsat – og nok endnu mere nu end tidligere vigtigt at visitere stramt/skarpt  om natten – da bemandingen er mindst mulig og derfor sårbar.

Det understreges at disse ændringer kun vedrører mindre skader – dvs. øvrige patientgrupper visiteres restriktivt som hidtil og efter gældende regler – dvs. kun muligt at visitere til konsultation i Århus, mens øvrige patienter der skal ses om natten visiteres til sygebesøg evt. med mulighed for at besøgslægen ringer pt. ind til konsultation.

Alle mindre skader om natten visiteres til kons. liste - overvej altid om det er nødvendigt at se patienten om natten:

Fast bemandet lægevagtskonsultation.

Århus:

Konsultationen er fast lægebemandet i hele åbningstiden kl. 17-08/kl. 08-08

Småskader og andre lægevagtspatienter visiteres direkte til konsultation i hele lægevagtens åbningstid.

 

Besøgslæger med mulighed for ad hoc konsultationer i lægevagtskonsultation.

Silkeborg, Holstebro, Randers, Horsens, Herning, Viborg: 

Småskader kl. 23-08: Visiteres direkte til konsultation og modtages af personalet på akutafdeling/akutklinik med døgnåbent.

Øvrige lægevagtspatienter i tidsrummet kl. 23-08 visiteres til distriktets besøgslæge.

Hvis behandlersygeplejersken på akutafdelingen vurderer at det vil være muligt at behandle en mindre skade selvstændig skal hun kontakte besøgslægen inden opstart af behandling, så besøgslægen ikke kører forgæves til konsultationen.

Konsultationslisten kan ses fra den mobile PC´er og besøgslægen skal holde sig ajour med listen.

Husk vi samarbejder nu med alle akutafdelinger – dvs. vi kan også få hjælp om natten ved behov.

Samarbejde AMK-vagtcentralen og lægevagten:

70 113 112: kørsel A og B (hastende ambulancekørsler)

70 236 257: kørsel C og D (ikke hastende ambulancekørsler og liggende befordring)

Regelsæt for patienttransport til lægevagten er indtil videre uændret. Der pågår et udredningsarbejde om muligheden for transport af patienter til egen læge/lægevagt ved skade.

Udstyr/utensilier i alle konsultationer/akutklinikker :

Udstyr:  Otoskop, oftalmoskop og UL-doppler forefindes i alle konsultationer bortset fra Lemvig og Tarm.

Utensilier:

Du slipper nu for at huske at medbringe ovenstående - HUSK at lade det ligge når du forlader konsultationen der skal også være udstyr/utensilier til næste kollega.

OBS Undersøgelser udføres på indikation ikke som rutine. Vi skal ikke visitere patienter til strep A eller CRP – men i visitationen vurdere om der er behov for vurdering i  vagttid og herefter vurderes i konsultation om der er behov for andet end klinisk undersøgelse.

Behandlingsvejledning for mindre skader.

Vedhæftet findes et ”mini-kompendium” i behandling af mindre skader i lægevagten. Findes som øvrig information også i vagthåndbogen og på www.vagtbytte.dk

Hjælpemidler /Forbindsstoffer/transport - skadebehandling

Ved øget samarbejde mellem almenpraksis/lægevagt og regionens hospitaler om skadebehandling er det vigtigt at der kan tilbydes samme behandling for samme skade uanset behandlingssted.

I regionalt regi pågår derfor udredningsarbejde vedr. lige adgang til hjælpemidler til udlevering til patienter samt mulighed for transport af patient til egen læge/lægevagt ved skade.

Vedr listen over forbindsstoffer er her igangsat fornyet gennemgang mhp at få nødvendige forbindsstoffer på listen så almen praksis kan anvende samme udstyr som hospitalerne.

Hvis du finder at du mangler forbindsstoffer eller andet  kan besked sendes pr mail til lokale vagtchef.

Ansvar