Akutklinikker generelt |
Opdateret 27. jan. 2013 |
Aftalen om et integreret samarbejde i akutklinikkerne betyder, at lægevagten fremadrettet udgør den lægefaglige backup for behandlersygeplejerskerne i vagttiden.
I vagttid assisterer behandlersygeplejersken lægevagten i behandlingen af patienter i akutklinikkens åbningstid. Behandlersygeplejerskerne kan dog også uden forudgående kontakt med lægevagten iværksætte selvstændige undersøgelser og behandlinger inden for behandlersygeplejerskernes selvstændige kompetenceområder.
For alle skadetyper foreligger en skriftlig instruks samt et flowdiagram. I lægevagtssystemet bliver der oprettet et link til instrukserne. Det er ikke klar d. 10/4 men vil blive aktiveret hurtigst muligt. Indtil da – spørg behandlersygeplejersken. Det anbefales, at man i så vid udstrækning som muligt anvender de principper, der er foreskrevet for akutklinikken. Flowdiagrammet angiver hvilke opgaver, sygeplejersken kan løse og hvilke opgaver, der skal varetages af en læge.
Da det er lægevagten, der har det lægefaglige ansvar er det dog denne der i det enkelte tilfælde afgør omfanget af undersøgelse og behandling, ligesom det beror på en lægefaglig vurdering, i hvilken rækkefølge opgaverne prioriteres. Dvs. om der køres sygebesøg eller ses patienter i akutklinikken. I forbindelse med lægevagtens planlægning af konsultationer i akutklinikken søges disse i så høj grad som muligt samlet.
Lægevagten afgør suverænt hvilke undersøgelser og behandlinger man vil påtage sig ansvaret for. I de tilfælde, hvor man ikke mener at kunne varetage undersøgelse og behandling henvises patienten til akutafdelingen, som har pligt til at overtage patienten (og dermed ansvaret).
Behandlersygeplejersken er til rådighed for lægevagten i lægevagtens åbningstid og kan bl.a. assistere lægevagten med behandling af patienter med mindre skader og medicinske sygdomstilfælde herunder:
Når lægevagten påbegynder sin vagt i akutklinikken kontakter lægevagten behandlersygeplejersken på telefonen (se telefonnummer under de enkelte akutklinikker) og hører om der er patienter, der skal ses i akutklinikken.
Ved vagtens afslutning kontaktes behandlersygeplejersken med henblik på status.
Sygeplejersken har sit eget login til vagtEDB og kan på konsultationsventelisten eller besøgs-/konsultationsoversigten se hvilke patienter, der visiteres til akutklinikken. Samtidig vil her fremgå telefonnummer på læge/chauffør.
Som noget nyt vil det blive muligt, fra den mobile enhed, at kalde en konsultationsoversigt frem over den akutklinik man har det lægefaglige ansvar for. Der vil blive tale om et øjebliks billede – ændringer registreres først når man kalder konsultationslisten frem igen. Er under udvikling. Indtil da holder behandlersygeplejersken og lægevagten kontakten via telefon og besked funktion.
Behandlersygeplejersken kan kontakte koordinator/visitator på nummeret til først ledige visitator mhp. registrering af selvhenvendere eller kontaktproblemer i forhold til den kørende læge.
Håndtering af overgange i løbet af døgnet, hvor akutklinikken skifter tilhørsforhold fra hospital til lægevagt og overgange i forbindelse med vagtskifte er en ekstra udfordring som man skal være opmærksom på.
Kl. 16 på hverdage overgår akutklinikkerne fra hospitalsregi til lægevagtregi. Hospitalspersonalet afslutter de patienter, man har startet behandling på.
Kl. 08 overgår akutklinikken i Silkeborg og Holstebro til hospitalsregi. Der aftales forløb for eventuelle uafsluttede patienter.
Ved vagtskifte i lægevagten afslutter lægevagten de patienter, man er startet behandling på.
Hvis en patient er sendt til undersøgelse, f.eks. i røntgen, og ikke kommet tilbage derfra, afslutter lægevagten patienten og opretter vedkommende igen, så den ny lægevagtslæge kan se patienten på konsultationslisten. ( I forbindelse med oprettelsen ændrer man sin vagtfunktion til visitator.)
Når behandlersygeplejerskens vagt slutter kl. 22 på de mindre akutklinikker i Grenå, Skive og Ringkøbing kan der være patienter tilbage i konsultationen der venter på at blive tilset af besøgslægen. For at sikre, at der ikke efterlades patienter alene i akutklinikken som kræver opsyn, skal behandlersygeplejersken kontakte besøgslægen og det aftales i det konkrete tilfælde om behandlersygeplejersken skal blive i konsultationen indtil lægevagten kommer.
Der skal ved visitationen være opmærksomhed på ikke at visitere patienter, der ikke forventes afsluttet inden kl 22.00.
Samtlige patienter, der visiteres til akutklinikken i det tidsrum, hvor lægevagten har det lægefaglige ansvar, registreres og journal føres i Lægevagtens journalsystem. For lægen gælder det for alle de patienter som lægen har undersøgt og behandlet med eller uden assistance fra behandlersygeplejersken.
For behandlersygeplejersken gælder at i de tilfælde, hvor behandlersygeplejersken alene uden medvirken af lægevagten har undersøgt, behandlet og afsluttet patienten skal behandlersygeplejersken lave notat i lægevagtens journalsystem.
I akutklinikker kan foretages mindre røntgenoptagelser af eksempelvis fod/ankel, hænder, underarme og brystkasse. Den lægelige vurdering af røntgenbilleder vil ske på hospital med akutafdeling via telemedicinsk opkobling.
Såfremt lægevagten vurderer, at der er behov for akut røntgenundersøgelse udfyldes røntgen-rekvisition. Behandlersygeplejersken kan også, hvis det skønnes oplagt , at der skal gennemføres akut røntgenundersøgelse, selvstændigt rekvirere undersøgelsen.( jf. behandl.sygepl.kompetancer) . Behandlersygeplejersken må ikke afslutte patient, der er røntgenundersøgt uden at have konfereret tilfældet med lægevagten.
Procedurerne for rtg. undersøgelse i de enkelte akutklinikker er ikke helt ens. Det er derfor vigtig at man orienterer sig i den konkrete procedure for den akutklinik hvor man har vagt. (vagthåndbog)
Hvis behandlersygeplejersken afslutter en behandling eller et forløb, hvor der er konfereret med og/eller hvor lægevagten har været involveret er det lægevagten, som har det juridiske ansvar.
Hvis behandlersygeplejersken afslutter et forløb, hvor lægevagten ikke har været involveret, så har sygehuset det juridiske ansvar, da behandlersygeplejersken opererer per delegeret kompetence fra sygehuset.
Som ansættende myndighed for behandlersygeplejerskerne sørger regionen for, at ledende overlæge påtager sig ansvar for delegation, generel instruks og tilsyn, jf. Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse og vejledning nr. 115 af 11/12/2009 om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed). De tilstedeværende Lægevagter har ansvar for den konkrete rådgivning og instruktion, de yder til behandlersygeplejerskerne i forbindelse med patientbehandlingen.
Er der tvivlsspørgsmål af lokal karakter kontaktes den lokale vagtchef.