dslet - penicillinbehandling

Opdateret 17. maj 2011

Udslæt ved febril sygdom og igangværende Penicillinbehandling

Børn med febril sygdom får hyppigt et fint prikket, makulært eksantem som led i en virussygdom. Det ses ofte i lægevagtsnotater, at børn der er sat i penicillinbehandling på mistanke om bakteriel sygdom, får råd om straks at ophøre med penicillinbehandlingen ved fremkomst af et udslæt.

Ved mistanke om allergi overfor penicillinbehandling, bør barnet som udgangspunkt vurderes i konsultationen og kun ved urticaria, angioødem eller anafylaksi, bør det betragtes som en sandsynlig allergisk reaktion.

Såfremt der ikke er eller kommer tegn på allergi, bør penicillinbehandlingen fortsættes. Der gives god instruktion til forældrene vedrørende nøje observation af barnet. I langt de fleste tilfælde forsvinder udslættet under den fortsatte penicillinbehandling, fordi udslættet ikke skyldes penicillinallergi, men skyldes den infektion, der har ført til ordinationen.

Hvis det kliniske billede tyder på penicillinallergi, skal behandlingen seponeres. Der tilrådes kontakt til egen læge med henblik på, at barnet får udført en RAST test for penicillin 3-8 uger efter reaktionen. Såfremt RAST testen er negativ (OBS: taget for tidligt eller efter for lang tid), men det kliniske billede har givet mistanke om penicillinallergi, bør der henvises til provokationstest på specialafdeling.